Het is een harde waarheid die iedereen onder ogen moet zien bij de verkoop van een auto: Er zijn genoeg mensen die graag je auto in handen willen krijgen zonder er een dubbeltje voor te betalen. Nee, we hebben het niet over carjackers, maar over oplichters. Beide soorten criminelen zijn autodieven, maar terwijl de ene probeert je auto fysiek te stelen als je niet kijkt (dat zou de carjacker zijn), probeert de andere je te laten denken dat je rechtmatig je auto hebt verkocht, alleen om erachter te komen dat de betaling nep was. Wat moet je doen als je merkt dat je bent opgelicht met het verkopen van uw auto? Dit artikel schetst niet alleen hoe u kunt voorkomen dat u wordt opgelicht, maar ook wat u moet doen als het u overkomt.

Let op bij een Bestelwagen verkopen

We hebben eerder de Veilige Manieren om de betaling te accepteren bij de verkoop van uw auto uiteengezet. Wat u in gedachten moet houden bij elke vorm van betaling die u accepteert, is om uw auto niet te overhandigen aan een koper totdat u 100% zeker weet dat de betaling is goedgekeurd. U zou kunnen denken dat contant geld de veiligste manier is om de betaling te accepteren, en dat kan zijn als u het goed doet. Immers, je wilt niet rond te lopen met duizenden dollars op je voor elke lengte van de tijd, toch? Als het gaat om een transactie in contanten, laat de koper u ontmoeten bij uw bank en geef je het geld, zodat u kunt gaan en storten (en laat de bank controleren of de biljetten legitiem of vals zijn, want ja dat gebeurt soms) voordat u de koper de auto of teken over de titel. En als blijkt dat het geld vals is, dan kan de bank de politie bellen.

Een persoonlijke cheque of zelfs een cheque van een kassier kan worden vervalst of nagemaakt, daarom wilt u de koper zeker laten weten dat u weer contact met hem opneemt als de cheque is uitgeklaard en u hebt geverifieerd dat het geld veilig op uw rekening staat, weer voordat u hem de auto geeft of het eigendomsbewijs ondertekent. Een andere optie om de koper te ontmoeten bij hun bank om een cheque van de kassier voor te bereiden, zodat u weet dat het geld beschikbaar was om de cheque voor te bereiden – en dan zou u het onmiddellijk op uw rekening willen storten, en opnieuw wachten tot het is uitgeklaard voordat u uw auto overhandigt.

Veel mensen hebben echter de neiging om meer vertrouwen te hebben in potentiële kopers dan ze waarschijnlijk zouden moeten zijn, en daarom worden elk jaar duizenden mensen opgelicht als ze een auto verkopen.

Rode vlaggen om op te letten bij de verkoop van uw auto

Er zijn een aantal rode vlaggen om op te letten bij de verkoop van uw auto die u kunnen helpen om te voorkomen dat u wordt opgelicht. De grootste die mensen nog steeds onverklaarbaar vallen is wanneer iemand aanbiedt om uw auto te kopen gezicht ongezien. Denk hier eens over na – zou u ooit een tweedehands auto kopen zonder hem eerst persoonlijk te zien om uw eigen beoordeling te maken van wat voor soort vorm hij heeft of om hem te testen, of zelfs om hem mee te nemen naar een vertrouwde monteur om hem te controleren? En toch gebeurt dit nu meer dan ooit, omdat de verkoop van auto’s alleen online toeneemt door de pandemie. Dit betekent dat meer autoverkopers dan ooit wennen aan het idee dat mensen ongeziene auto’s kunnen en willen kopen. Maar in een onderhandse verkoop door de eigenaar aan een particuliere koper moet dit nog steeds als een serieuze rode vlag worden beschouwd.

De Sight-Unseen Buyer Scam heeft de neiging om zoiets te doen: De koper zal contact met u opnemen en u vertellen hoe opgewonden ze zijn omdat ze op zoek zijn naar dit soort auto’s en zo blij zijn dat ze uw advertentie hebben gevonden. Maar ze zijn gehaast of hebben andere verzachtende omstandigheden die zeer legitiem klinken, maar wat ze zeggen is dat ze iemand anders zullen sturen om de auto te komen halen en dat ze u het geld zullen bedraden of een cheque zullen sturen. Als je voor hun snikverhaal valt, laat je iemand je auto weghalen, maar het geld wordt nooit bedraad, of de cheque die je ontvangt zal stuiteren.

De Overpayment Scam kan zich op verschillende manieren ontvouwen. De koper zal zeggen dat een andere persoon hen een bedrag verschuldigd is dat zelfs meer is dan uw vraagprijs voor de auto en zeggen dat die persoon in plaats daarvan zal betalen wat hij de koper verschuldigd is aan u. Lijkt een no-brainer om dit te vermijden, en toch kan het worden gepresenteerd op manieren die allemaal zeer legitiem lijken. Een andere manier waarop dit gebeurt is wanneer een overzees persoon zegt dat ze u zullen betalen voor de auto en de kosten van het verzenden van het naar hen overzee. Ze sturen een slechte cheque of beloven dat ze geld overmaken dat nooit wordt uitbetaald.

De Payment Plan Scam: Iedereen is gewend om maandelijkse autobetalingen te doen, dus als een potentiële koper zegt dat hij u in maandelijkse termijnen wil betalen, kan het lijken op een legitiem verzoek. Maar u bent gewoon een persoon, geen financiële instelling, wat betekent dat u nul procent van de hefboomwerking of juridische handhavingsmechanismen tot uw beschikking hebt als de persoon de betalingen niet doet.


Auto opkoper gezocht? U wilt uw auto verkopen? U bent op zoek naar een auto opkoper? Wij bieden een hoge prijs voor elke tweedehandswagens. Alle auto’s komen in aanmerking: wagens met lpg, benzine of diesel, handgeschakeld of automatiek- stads- en andere personenwagens, volumewagens, jeep, SUV, 4×4, terreinwagen. Opkoper auto Alle auto’s komen in aanmerking. Ook auto’s met veel kilometers of een verlopen keuring. Wij komen tot bij u aan huis en bieden u de best mogelijke prijs voor uw wagen!